diumenge, 10 d’octubre de 2010

Sant Erasmo, prima domenica d'ottobre


En aquestes dates, coincidint amb el primer diumenge d'octubre, es celebra a Venècia, la ciutat dels canals, la festa del vi i del most. És la festa del vi nou, una festa local, popular, dels venecians de pro, allunyada dels flashos dels turistes a piazza San Marco, que es celebra a l'illa de Sant Erasmo, antiga vinya de la ciutat de Venècia, situada en mig del pantà. És molt recomanable acostar-se, en un viatge lent amb el vaporetto per la llacuna, de vesprada, quan es fa fosc, i el plugim i la boira mesclen cel i aigua, creant un ambient fred, fosc i humit, que és altra dimensió, d'espai i de temps, i que en arribar a l'illa, xoca amb la calor de les graelles on es torren llonganisses vènetes i carn, i amb la calor humana dels venecians que es concentren vora el foc i beuen vi, cabrons i entranyables quan volen. El vi nou, que dona escalfor a cos i ànima, brolla de grans garrafes, servit a bon preu en ampolles de plàstic, i es pot degustar a l'exterior, si no plou massa, o dins de les instal·lacions de la parròquia, amb amics, coneguts o desconeguts, a soles o acompanyat, fins que es fa tard, i fosc, i el vaporetto de retorn és una llum lenta que s'acosta en la tenebra de la llacuna plena de boira, nit i pluja. Torne cap a l'illa de la Giudecca, amb el balanceig del vaixell de ferro vell al cos, l'escalfor del vi al cor, i el somriure d'una dona que seu prop, amb la cara enrogida per Dyonisos, als ulls. Buon vin novello!

5 comentaris:

  1. Bienvenido a mi jardín, Fauno. Moradores como tú hacen subir la temperatura ambiental de mi vergel.
    Un beso desde mi Jardín.

    ResponElimina
  2. He estat a la Serenissima Repubblica di Venezia XD però no en cap moment festiu...sort que teniu alguns...sensacions a flor de pell!

    ResponElimina
  3. Jejeje jo he viscut allà, a l'illa de la Giudecca, una de les que la formen, i sí, recomane molt viatjar, ara segons he sentit es va a tornar a obrir la línia de ryanair directa València-Venezia, així que aquest hivern (que té un encant especial en eixa època, segons la meua opinió), segurament tornaré... la trobe molt a faltar :D Ah, i, ademés, pot ser tota una aventura gastronòmica, Esclata-Sangs, pasta, sí, però en maneres potser noves, i més enllà de la pasta: les llonganisses vènetes amb funghi porcini i salsa de vi, fegato alla veneziana, polenta, radicchio di Treviso, grillata di pesce, i tot el compendi aquàtic disponible ;) Sensacions a flor de pell, a punta de llengua, i al fons del cor!

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails