dissabte, 30 d’octubre de 2010

Còctels!


Salutacions, sàtirs i nimfes! Com els plaers sensorials són molt amples i variats, hui tocarem alguns que es paladejen a glopets. Parlem de la cocteleria, món que no em resulta pràcticament conegut però al que m'he pogut acostar aquests dies en un parell de cates de còctels organitzades pel Club del Gourmet, a les quals em convidaren. Els còctels van ser preparats en viu per Paco Medina, guanyador del darrer concurs de joves barmans de la Comunitat Valenciana, i fou força interessant de veure, així com de tastar. Ara però no vaig poder assistir a la primera cata, que digueren fou la millor, on es va servir entre altres el Bellini, famós còctel venecià, de gran senzillesa i gran nivell a l'hora (per a preparar-lo només caldrà meitat i meitat de cava i suc de préssec). Ací vos pose les receptes dels que vaig poder tastar, a gaudir! Mantinc els noms originals, ja que part són invenció de l'autor (sobre tot els primers)

Genever:
En coctelera amb gel en abundància, 1/3 de ginebra, 1/3 de suc nabius, 1/3 de suc d'aranja i 2cc. de sucre, que convindria substituir per sour, mescla a parts iguals de sucre i suc de llima (o concentrat per evitar l'acidesa de la llima acabada d'exprimir). Es serveix en un got baix amb gel (picat millor) i es decora amb una rodanxa de carambola, fruit tropical que en tallar-lo, fa forma d'estrela.

Jazmín Celeste:
En coctelera amb gel abundant, 1/4 de rom blanc, 1/2 de suc de meló, 1/4 de malibú, gotes de curaçao blau i un toc de Monin de gessamí. S'acabaria d'omplir amb sprite, i es serviria a un got baix, amb gel, decorat amb una rameta de menta.

La Naranja Mecánica:
En coctelera amb gel abundant, mesclar 1/4 de vodka, 1/4 de whisky pechê, 1/4 de Ponche Caballero, 1/4 de suc de taronja, 1cc. de sucre (o sour), i un toc de granadina. Es serviria en un got baix, decorat amb un kumkuat.

Amapola (sense alcohol):
En coctelera amb gel en abundància, 1/4 de suc de nabius, 1/2 de suc de raïm blanc, 1/4 de suc de taronja, i un toc de Monin de figues. S'acabaria d'omplir el got amb soda, servint-se en un got baix amb gel, i decorat amb una rodanxa de figa.

Manhattan:
En coctelera amb gel abundant, 2/3 de whisky canadenc (o en el seu defecte, bourbon), 1/3 de vermouth italià, i un toc d'angostura de taronja. Es serviria en una copa de còctel, decorada amb una guinda (aquest és el que més em va agradar, potent, veure la imatge, mangada de http://everydaydrinking.wordpress.com/2009/12/08/the-manhattan-cocktail/)

Margarita:
En coctelera etcétera, mesclar 1/3 de tequila, 1/3 de cointreau, 1/3 de suc de llima, i servir en copa "margarita", haguent fet primer una crusta amb suc de llima i sal, decorar amb una rodanxa de llima.

Cosmopolitan:
En coctelera amb l'habitual gel abundant, mesclar 1/4 de vodka, 1/4 de cointreau, 1/2 de suc de nabius, i 2cc. de sour. Es servirà en copa de còctel, decorada amb nabius. Aquest còctel, posat de moda per Madonna i les pijes wasp de Sexe en Nova York, diuen és afrodisíac... un dia parlarem d'afrodisíacs, no?

diumenge, 10 d’octubre de 2010

Sant Erasmo, prima domenica d'ottobre


En aquestes dates, coincidint amb el primer diumenge d'octubre, es celebra a Venècia, la ciutat dels canals, la festa del vi i del most. És la festa del vi nou, una festa local, popular, dels venecians de pro, allunyada dels flashos dels turistes a piazza San Marco, que es celebra a l'illa de Sant Erasmo, antiga vinya de la ciutat de Venècia, situada en mig del pantà. És molt recomanable acostar-se, en un viatge lent amb el vaporetto per la llacuna, de vesprada, quan es fa fosc, i el plugim i la boira mesclen cel i aigua, creant un ambient fred, fosc i humit, que és altra dimensió, d'espai i de temps, i que en arribar a l'illa, xoca amb la calor de les graelles on es torren llonganisses vènetes i carn, i amb la calor humana dels venecians que es concentren vora el foc i beuen vi, cabrons i entranyables quan volen. El vi nou, que dona escalfor a cos i ànima, brolla de grans garrafes, servit a bon preu en ampolles de plàstic, i es pot degustar a l'exterior, si no plou massa, o dins de les instal·lacions de la parròquia, amb amics, coneguts o desconeguts, a soles o acompanyat, fins que es fa tard, i fosc, i el vaporetto de retorn és una llum lenta que s'acosta en la tenebra de la llacuna plena de boira, nit i pluja. Torne cap a l'illa de la Giudecca, amb el balanceig del vaixell de ferro vell al cos, l'escalfor del vi al cor, i el somriure d'una dona que seu prop, amb la cara enrogida per Dyonisos, als ulls. Buon vin novello!

dimarts, 5 d’octubre de 2010

Dharma, Artha, Kama


Fa ja temps, iniciàrem ací una línia sobre el Kamasutra, i l'erotisme hindú en general, que ja tocava reprendre (cada dia sóc més gos). És molt comú el pensar en el Kamasutra com un llibre exòtic sobre postures sexuals, però com ja diguèrem fa temps, és una obra de gran abast, prou complexa, i que ve produïda per una societat i en una societat també complexa, en ambients refinats i amb unes concepcions un tant diferents a les nostres. En virtud d'aquestes, el goig dels plaers sensuals, (Kama) vindria a encaixar-se amb les pràctiques religioses (Dharma) i del benestar i èxit material, (Artha) en la recerca d'un equilibri que seria condició necessària per a la felicitat i la virtud, en un camí que hauria de culminar en el moksha, l'alliberament del cicle de reencarnacions. Per a fer-nos una idea del tipus de concepcions, serà interessant transcriure algun fragment:

"El dharma s'ha d'aprendre a partir del Shruti i els Vedes i d'aquells versats en això.
El artha implica l'adquisició de terra, or, ramat, riquesa i amics; la protecció d'allò aconseguit, així com l'increment del que es protegeix. S'ha d'aprendre a partir dels funcionaris del rei i de mercaders versats en les pràctiques del comerç.
El kama és el goig dels objectes mitjançant els cinc sentits: oït, tacte, vista, gust i olfat, asistits per la ment i l'ànima. El peculiar contacte entre l'òrgan del tacte i un objecte, així com la consciència del plaer que produeix dit contacte, és el que es diu kama. El kama s'ha d'aprendre a partir del Kama Sutra, aforismes de l'amor, i de l'experiència de les persones.
Quan els tres venen junts, cadascun és millor que el següent. El dharma és millor que l'artha, i aquest, millor que el kama. Ara però, el rei sempre ha de practicar primer l'artha, doncs el manteniment dels homes només es pot conseguir amb això. De la mateixa manera, donat que el kama és l'ocupació de les prostitutes, ha de ser preferit per elles sobre els altres dos. Malgrat això, hi ha excepcions a la regla general"

Amb això dit, els textos continuen amb l'observació de que per a les relacions sexuals cal aplicar uns mitjans adequats per part de l'home i de la dona, i que aquests s'han d'aprendre amb el Kama Sutra, advertint de que altra cosa seria fruit d'un comportament incontrolat, amb encontres sexuals amb dones només en determinades estacions i sense vindre precedits de cap pensament. En aquest sentit, aquesta concepció del sexe que va unida a un refinament, a un comportament reglat segons un codi de sofisticació, és, segons la meua opinió, el que ens dona de la cultura de la Índia antiga en safa de plata erotisme en estat pur, com a concepció sana dels plaers sensuals, vinculats a la qualitat de vida i l'autoafirmació de la vida, aquell sublim dir si.

Així, davant arguments d'alguns autors, segons els quals els plaers suposaven a l'home angoixa i contacte amb persones de baixa categoria, que portarien a actes inadequats, a la frivolitat i la impuresa, i el menyspreu propi i alié, els textos del Kama Sutra proclamen enfrontant-se a això que els plaers són tan necessaris per a l'existència i el benestar del cos com el menjar, i que a més a més serien resultat del dharma i l'artha, deguent ésser seguits i practicats amb mesura i equilibri, poguent posar en pràctica qualsevol dels tres elements amb combinació amb els altres o inclús a soles, sempre que no es fera la pràctica d'un d'ells a expenses dels altres.

Després d'aquesta ració de mentalitats, és encisador cóm ens porten de visita l'autor i els compiladors i autors posteriors del Kama Sutra a visitar al homes i dones de l'època, però això serà altre dia. Bona nit amb encens en l'aire, i besos al curry!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails